Hoe werkt een insectenlamp

Een vliegenvanger, vliegenval, vliegenlamp, insectenval of insectenlamp.. Het zijn allemaal benamingen voor een electrisch apparaat dat vliegen aan trekt en vervolgens vernietigd.

 

Hoe werkt nu zo'n insectenlamp?

Het apparaat bestaat uit een deel dat de aantrekking verzorgd en een deel dat de vliegen vangt. De aantrekking is meestal via licht maar de vangstmethode kan heel verschillend zijn. 

Alle apparaten zijn voorzien van een UV-lamp (ook wel blauwe lamp genoemd) waarmee de insecten naar het apparaat worden gelokt.
Het UV-licht van de insectenlamp is onzichtbaar voor mensen maar juist voor de insecten door de overeenkomst met daglicht erg aantrekkelijk. Al naar gelang het type apparaat en de mate van vliegenoverlast wordt in combinatie met het licht ook een lokvloeistof gebruikt.
Het licht en de vloeistof lokken de insecten naar het apparaat waar zij vervolgens worden vernietigd. Vliegen bestrijden is op deze wijze zeer effectief gebleken.

Eenmaal in de val worden de insecten gedood en/of gevangen middels hoogspanning, een kleefplaat, of een speciaal aanzuigsysteem. De elektrocutie werkt erg goed in meeste omstandigheden, maar op plekken waar een bijzondere eis op de hygiëne van de omstandigheden is gesteld wordt de voorkeur gegeven aan een kleefstrip of een val met een aanzuigsystem die de insecten in een afgesloten compartiment opslaat waar zij vervolgens uitdrogen.

Voor bedrijven binnen de levensmiddelenindustrie is het van extra belang om te zorgen voor een goede oplossing voor ongediertebestrijding zoals uiteengezet in de wetgeving omtrent de HCAPP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Daar is dus het gebruik van een insectenlamp met een kleefplaat of aanzuigsysteem erg wenselijk.

 

Welk type insectenlamp moet ik kiezen?


Voor thuis

Een kleiner apparaat met minder lichtopbrengst voldoet  prima.

Zie: Vliegenlamp - Muggenlamp HV18-IP

 

Voor kantoor

Dezelfde apparaten als voor thuis plus enkele grotere types.
Zie: Vliegenlamp HV22-S met spaarlamp

 

Voor bedrijfsruimten
De grotere apparaten met hoogspanning en elektrocutie.
Zie:  Vliegenvanger Insectenlamp Plus 40 RVS


Voor horeca en grootkeuken

Uitsluitend apparaten met kleefplaten en aanzuigsysteem.
Zie: vliegenlamp voor Insectenlamp voor horeca

 

De kleefplaten en de UV-lampen van de insectenlamp zelf zijn makkelijk te vervangen en om functionaliteit te garanderen moet dit met strikte regelmaat gebeuren.
Lampen gaan over het algemeen 2 seizoenen mee. Daarna is de lichtopbrengst met 30% afgenomen waardoor vervanging wordt aangeraden.
Kleefplaten drogen langzaam uit waardoor deze maandelijks moeten worden vervangen.