Vliegenoverlast - wetenswaardigheden

Vliegenoverlast - een serieus probleem

Levenscyclus
Een vrouwtjesvlieg (Musca domestica) produceert dagelijks 100 tot 150 eitjes terwijl de levenscyclus van eitje tot volwassen-vlieg minder dan 13 dagen is. Totaal produceert ze rond de 900 eitjes in haar kortstondige leven van ongeveer 14 dagen..
In 12 uur tijd ontwikkelen de eitjes zich tot larven, de maden, die tot 13 mm groot worden. De maden ontwikkelen zich in 5 tot 6 dagen tot vliegen.
Bij warm weer zijn de vliegen in 4 tot 5 dagen volwassen. Bij koud weer kan dit wel 4 weken duren. De levenscyclus van de huisvlieg bedraagt in de zomer ongeveer 2 tot 3 weken van ei tot aan volwassen. In koelere omstandigheden is de cyclus enkele weken langer. Er kunnen wel 10 tot 12 vliegengeneraties ontstaan in de zomer. Onder ideale omstandigheden kan er vanuit 1 eitje een populatie ontstaan van meer dan 10 miljoen vliegen binnen twee maanden! Een extra probleem is daarbij dat vliegen telkens meer weerstand ontwikkelen tegen de bekende insecticiden.

Overbrengers van ziekten
Vliegen veroorzaken veel overlast en zijn verspreiders van vele soorten ziektekiemen zoals cholera, dysenterie en miltvuur. Deze ziekte verwekkende organismen draagt hij mee op zijn harige poten en besmet zo het voedsel waar hij van eet.

De broedplekken
De meeste zogenaamde huisvliegen blijven tot een straal van enkele honderden meters in de buurt van de eitjes. Vliegen leggen de eitjes bij voorkeur op plekken waar voldoende voeding en vocht aanwezig is.

Het vrouwtje legt gemiddeld 150 kleine witte eitjes, samen een kluitje van 1 mm lang. De eitjes worden bij voorkeur gelegd in mest of vochtige of rottende substanties. Vuilcontainers, rioleringen, compost, open stortplaatsen, slecht schoongemaakte sanitaire ruimten en onhygiënische omstandigheden in keukens en voedselbereiding zijn daarom ideale broedplaatsen voor vliegenlarven.

Voeding
Vliegenmaden hebben water of vocht nodig om te leven aangezien zij geen droog voedsel kunnen kauwen en heel vatbaar voor uitdroging zijn. Zij voeden zich dus met vochtig of slijmerig vegetatief of dierlijk afvalmateriaal zoals huisvuil en voedselresten.
Volwassen vliegen voeden zich hoofdzakelijk met suiker en proteïnerijk voedsel. Met de merkwaardig gebouwde slurf kunnen vliegen alleen vloeibaar voedsel opnemen. Vast voedsel wordt eerst met speeksel vloeibaar gemaakt en dan opgezogen. Ook dit is een bron van besmetting.
De smaakzintuigen bevinden zich zowel op zijn poten als op zijn monddelen. Vliegen kunnen mensen met hun mondstuk niet bijten.

De volwassen huisvliegen leven gemiddeld slechts 2 tot 3 dagen zonder voedsel maar kunnen tot 50 dagen overleven op plekken waar voedsel beschikbaar is.

Favoriete plekken
Overdag rusten vliegen het liefst op muren en plafonds, hoeken en randen of dunne voorwerpen zoals draden en koorden op zo´n 1,50 meter van de grond en dichtbij voedselbronnen.