Vliegen - welke soorten zijn er?


Vliegen en muggen zijn over het algemeen de insecten waar mensen het meest mee in contact komen tijdens het dagelijks leven. Er is echter binnen deze groep een gigantische diversiteit, wel zo’n 160.000 geregistreerde soorten verspreid over de hele wereld. Omdat veel soorten zich zowel in de natuur als binnenshuis begeven zijn ze vaak een bron van infecties die we liever niet tolereren.

In Nederland en België zijn de meest voorkomende soorten vliegen de volgende:

Huisvliegen
Huisvliegen en aanverwante soorten komen veel voor in steden en zijn zodoende de soort waar mensen het meest mee in contact komen. Omdat ze zo goed als alles kunnen eten komen ze veel voor op plaatsen waar voedsel van welk soort dan ook voorkomt. Om deze reden is dit vaak de soort die het meest bestreden dient te worden in de voedsel industrie.

Klustervliegen
Klustervliegen is een benaming voor een aantal vliegensoorten die gedurende de herfst- en wintermaanden in zwermen of "klusters" optreden. Het betreft in Nederland een drietal soorten. Dat zijn de klustervlieg (Pollenia rudis Fabr.), de herfstvlieg (Musea autumnalis Deg.) en de grasvlieg (Thaumatomyia notata Mg)

Zweefvliegen
Omdat veel zweefvliegsoorten andere insecten nabootsen worden ze vaak voor bijvoorbeeld wespen aangezien. Zij zijn echter totaal onschadelijk en zijn makkelijk te onderscheiden door hun beweegpatroon. Aangezien zij zich vooral voeden op de nectar en stuifmeel van bloemen zijn ze voor mensen vrijwel nooit een probleem.

Dazen (ook wel paardenvlieg genoemd)
Nog een soort die vaak aangezien wordt voor een ander, dazen worden vaak verward met horzels, maar in tegenstelling tot horzels kunnen dazen daadwerkelijk bijten. Zij hebben geen angel en kunnen niet steken, maar de beet kan behoorlijke pijn en irritaties veroorzaken. Vaak komen dazen voor op het platteland waar zij vee bijten om zich te voeden met bloed. Veehouders bouwen veelal dazenvallen om dazen te bestrijden.

Bromvliegen en Vleesvliegen
Deze vliegen zijn duidelijk groter dan de huisvliegen, en vaak te herkennen aan de blauw/groene kleur en metaalachtige glans op het lichaam. Deze vliegensoort voedt zich vooral op dierlijk afval en vlees, hoewel ze om deze reden zich iets minder in de nabijheid van mensen begeven dan de huisvlieg zijn ze wel vaker een bron van besmetting. Om deze reden zijn ze dan ook vaak een groter risico.

Fruitvliegen
Een van de snelst voortplantende vliegen, de fruitvlieg begeeft zich vaak in grote getale rond rottend fruit of andere zoete substanties waarmee ze zich voeden. Om deze reden komen ze vaak voor wanneer mensen etensresten achterlaten en kunnen snel een vervelende aanwezigheid vormen. Bedrijven zorgen daarom vaak voor een goede bestrijding van juist de fruitvlieg.

Om kort te zijn zijn de meeste vliegen zelf dus niet bijzonder schadelijk, maar omdat zij zich vaak in uitwerpselen en/of dierlijke resten begeven kunnen zij gemakkelijk ziektes overbrengen of onhygiënische situaties veroorzaken. Het is dus belangrijk ze te bestrijden!

Bron: wikepedia en commons.wikimedia.org