Wat is de beste plaats voor een vliegenlamp

Om de effectiviteit van de lamp te verhogen is het belangrijk met de volgende zaken rekening te houden wanneer de vliegenlamp geplaatst wordt.


Bereik

Zorg ervoor dat de insectenlamp die U kiest genoeg bereik/capaciteit heeft voor de ruimte waarin hij wordt opgehangen (te vinden onder het kopje Specificatie bij het product). De capaciteit wordt onder meer bepaald door de lichtopbrengst van de UV-lamp(en).


Lucht/licht

- Plaats het apparaat niet in een directe tochtstroom omdat vliegende insecten dit over het algemeen onaangenaam vinden. Hierdoor zal de lamp zal dus minder effectief zijn op deze plekken.
- Plaats het apparaat op een zo donker mogelijke plek. Vermijd zoveel mogelijk andere lampen en bronnen van licht, met name het natuurlijk licht dat via ramen binnenkomt. Dit kan anders de effectiviteit van de lamp aanzienlijk verminderen.


Ruimtes waarin voedsel bereid wordt                 

Voor gebruik in deze ruimtes worden lampen die gebruik maken van elektrocutie sterk afgeraden, kies liever voor een vliegenlamp met een kleefplaat of een vliegenlamp met een aanzuigsysteem. Deze vangen de insecten intact waardoor geen risico bestaat op besmetting van voedsel en werkbanken.

- Plaats de lamp waar mogelijk zo dicht mogelijk in de buurt van plekken waar voedsel wordt bereid. 
- Plaats eventueel een extra (natuurlijke) lokstof bij het apparaat voor extra aantrekking.
- Plaats eventueel een 2e lamp bij de ingang naar de ruimte waarin voedsel wordt bereid om de insecten te onderscheppen


Hoogte

Voor een ruimte van gemiddelde hoogte (3m) is het aan te raden de lamp op een hoogte van ongeveer 2m te plaatsen. Veel apparaten kunnen staand geplaatst worden of opgehangen aan de muur of via kettingen aan het plafond.


Onderhoud

Houd bij de plaatsing rekening met toegankelijkheid in geval van onderhoud zodat ten alle tijden de kleefplaat of het opvangbakje kan worden vervangen/geleegd en de lamp kan worden vervangen. Kleefplaten moeten in de regel maandelijks worden vervangen en lampen één keer per twee jaar of na 9000 branduren.

Overzicht van alle vliegenlampen