Klustervliegen

Klustervlieg ( Pollenia rudis F. )
In de loop van de winter verschijnen in veel huizen en gebouwen regelmatig grote groepen vliegen die veel op kamervliegen lijken. Het kan zelfs een plaag worden. Je ziet ze in grote aantallen half versuft rond de lamp zoemen, in koffiekopjes vallen, enzovoort. Het betreft in dat geval Klustervliegen.

Hoe herken ik klustervliegen?
Je herkent ze aan de massa kleine gouden haartjes op het voorste deel van hun lichaam. Hun levenswijze is ook geheel verschillend dan dat van de kamervlieg of vleesvlieg. Ze komen niet op etenswaren af en leggen hun eitjes veelal in de grond. De uitgekomen larven boren zich in regenwormen naar binnen, waarin ze als parasieten leven. In de zomer ziet men deze vliegen niet in huis omdat ze dan buitenshuis leven op zoek naar bloemen voor de nectar. In het najaar echter zoeken ze een plek om te overwinteren en vaak kan men zien dat ze zich dan in massa’s op door de zon beschenen muren verzamelen. Daarna proberen ze naar binnen te komen waar ze op geschikte plekjes in groepen opeengehoopt kunnen rusten. Dit gebeurt vaak op zolders in holle ruimtes. Ze hebben de neiging om ieder jaar weer hetzelfde huis op te zoeken. Ook hooggelegen gebouwen worden vaak uitgekozen.

Zolang het plekje dat ze hebben uitgekozen de gehele winter koel blijft, blijven ze tot het voorjaar onbeweeglijk zitten. In het voorjaar worden ze door de warmte gewekt en zoeken ze het licht weer op. Wordt de kamer echter in de loop van de winter verwarmd, dan worden ze weer actief en beginnen weer rond te kruipen. Zoiets kan bijvoorbeeld gebeuren als men een wintervakantie ergens anders verblijft.

Hoe kom ik van het probleem af?
Probeer zoveel mogelijk openingen, naden en kieren te blokkeren om te voorkomen dat klustervliegen naar binnen kunnen dringen.
Plaats de speciale vliegenval Powder Trap bij de ramen en/of een electrische vliegenlamp in de ruimtes.