Fruitvliegjes vangen 
 

Fruitvliegjes zijn misschien wel de meest bekende vliegen.. Van die vervelende kleine vliegjes die je vaak in grote getalen bij het fruit ziet vliegen. Ze komen het hele jaar voor maar het meeste zul je ze tegenkomen in de lente en de zomer.

Fruitvliegjes leven niet lang, hooguit twee weken, maar ze kunnen zich in die tijd wel razendsnel vermenigvuldigen. Ze leven van rottende gistcellen die je aantreft op het fruit maar daarnaast zie je ook bij ander voedsel zoals bijvoorbeeld brood.

 

Waar komt de fruitvliegjes plaag vandaan?


Vaak denken mensen dat de eitjes van de fruitvliegjes al op het fruit hebben gezeten maar dat blijkt niet waar te zijn. De fruitvliegjes ruiken van buiten en ruiken het fruit. Ze zijn dermate klein dat ze al door kleine kiertjes naar binnen kunnen komen. Fruit dat al een beetje te rijp aan het worden is trekt de vliegjes aan en met name bananen zijn in trek bij ze. Een beetje bruine banaan vinden ze heerlijk en ze zullen daar hun eitjes op leggen zodat de nakomelingen eten in overvloed hebben. Heb je ze eenmaal binnen dan is het zaak om iets te doen. Je kunt de fruitvliegjes vangen met een val of een elektrisch apparaat!

 

 

Tip 1 Maak alles goed schoon en houd voedsel weg 


Fruitvliegjes komen af op de geur van rottend fruit. De fruitvlieg heeft constant voedsel nodig om zich te kunnen voortplanten. Je voorkomt dus overlast van fruitvliegjes door te zorgen dat er geen voedsel bij jou voorhanden is. Zo houd je fruitvliegjes buiten:
 

  • Gooi fruit dat lelijke plekjes heeft direct weg. 
  • Maak je huis grondig schoon.
  • Ruim voedsel direct op in afgesloten zakken, blikken en kasten. 
  • Reinig altijd de keuken na gebruik. 
  • Maak de kieren en hoekjes goed schoon want dat zijn de plekken waar voedselresten zich snel ophopen. 
  • Maak ook de keukenmachines en het koffieapparaat schoon na elk gebruik.
  • Sluit de afvalcontainers goed af
  • Ruim glazen met restjes bier en wijn direct op. Daar zitten gistcellen in waar ze dol op zijn.
  • Bewaar fruit en groentes in de koelkast of bedek het met folie.

 

 

Tip 2 Maak zelf een fruitvliegjes vanger


Je kunt op een heel eenvoudige manier zelf fruitvliegjes bestrijden door een vliegenval te maken:

Gebruik een bakje of een kom
Vul deze met wittewijn-azijn en 1 eetlepel vloeibare zeep, bijvoorbeeld afwasmiddel.
Meng het geheel goed door
Span over de kom een transparante huishoudfolie en prik door kleine gaatjes in zodat de fruitvliegjes erin kunnen  

Fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur van de azijn en gaan er van drinken. Je zult zo veel fruitvliegjes vangen en het afwasmiddel zorgt er voor dat ze gedood worden.

Nu zet je de val op in de buurt op van waar de fruitvliegjes plaag het ergst is. Ze kruipen in de fles maar kunnen er daarna niet meer uitkomen. Fruitvliegjes bestrijden kan op de manier redelijk effectief zijn.

 

 

Tip 3 Fruitvliegjes vangen met de stofzuiger
 

Wil je direct fruitvliegjes vangen? Pak de stofzuiger en zuig ze allemaal op. Door de grote luchtdruk in de stofzuiger zullen ze in principe direct gedood worden. Maar als je toch twijfelt kun je ook een beetje lavendel in de stofzuigerzak doen. Hierdoor zullen ze, als ze toch nog onverhoopt zouden leven, zich niet voortplanten. Een bijkomend voordeel is dat het heerlijk ruikt in je huisT

 

 

Tip 4 Gebruik anti fruitvlieg kruiden

 

Fruitvliegjes hebben een afkeer van de geur van sterke kruiden. Denk aan dille, lavendel, salie en knoflook. Je kunt er bijvoorbeeld zakjes van maken en deze bij het fruit leggen.
Ook kun je plantjes van deze kruiden in de keuken zetten zodat je én vliegen verjaagt én verse kruiden hebt om mee te koken.
Dit is niet de snelste methode maar uiteindelijk zeker effectief.

 


Tip 5 Fruitvliegjes vangen: Koop een vliegenlamp

 

Ook is de aanschaf van een elektrische fruitvliegjes vanger een goede optie. Deze lampen werken met UV licht wat ook een aantrekkings bron is voor fruitvliegjes.  
Deze vliegenlampen zijn in vele maten, soorten en prijsklassen verkrijgbaar. Dus welke moet je kiezen? 
In principe is een vrij klein apparaat al voldoende. Het handigst is een tafelmodel dat je daar kunt neerzetten waar de overlast van fruitvliegjes het grootst is. De apparaten doden de fruitvliegjes op verschillende manieren. Het meest gebruikte principe is elektrocutie en daarnaast zijn er ook vliegenlampen waar de fruitvliegjes op een achter de lampen geplaatste kleefplaat worden gevangen of door een draaiende propeller in het apparaat worden gezogen. Fruitvliegjes vangen is op deze manier gemakkelijke en effectief en je hebt er geen omkijken naar. Kijk hier oor alles op het gebied van fruitvliegen bestrijden