Welke wespen steken?

 

Wespensoorten zijn er in vele honderden. Ze worden weer onderveeld in zogenaamde wespenfamilies.

Een bekende wespensoort die in Nederland en België voorkomt is de Duitse wesp (Vespula germanica).


Hij behoort tot de familie papierwespen en Je herkent hem aan zijn voornamelijk zwarte kleur en de gele vlekken met strepen.  

Naast de Duitse wesp is een ander veel voorkomend type de Gewone wesp (Vespula vulgaris) - Deze wesp kun je herkennen door de ankervormige vlek op het hoofd.

De Duitse Wesp en de Gewone Wesp behoren weer tot dezelfde familie:  papierwespen.  Ze worden in de volksmond ook wel steekwespen of limonadewespen genoemd.

Ze hebben veelal dezelfde grootte, zwart-gele kleuren en zijn vrij agressief en kunnen gemeen steken.  Eigenlijk zorgen deze twee wespensoorten voor een groot deel voor het slechte imago dat wespen hebben. Ze zijn het meest agressief.

Andere in Europa voorkomende wespen zijn de Saksische wesp die bijna nooit steekt en de Hoornaar die alleen flink agressief is binnen 5 meter van het nest.  

 

Welke wesp steekt

 

Alleen de vrouwtjes wespen kunnen steken. Het is dus zaak om voorzichtig met wespen om te gaan.  Wespen worden agressief en kunnen gaan steken zodra iemand hun nest verstoord. Ze aarzelen niet om de verstoorder te achtervolgen en meerdere keren te steken. Ze hebben geen weerhaken aan hun angel, ze verliezen de daarom angel niet, en kunnen dus blijven steken.

 

Wespen zijn ook nuttig

 

Maar wespen kunnen ook heel nuttig zijn. Zo bestrijden zij in grote mate vliegen. Uit een oude waarneming bleek dat tussen de 300 en 400 werksters van de Duitse Wesp in zo’n 6 uur tijd maar liefst 2500 verschillende soorten vliegen en 650 muggen vingen en naar hun nest brachten! Met name de kamervliegen bleken oververtegenwoordigd  met  ongeveer 80%!

Daar kan geen vliegenval tegenop..

 

Wespenvanger

Wespen bestrijden kun je het beste doen door een wespenvanger te maken of er een kopen.

Een wespenvanger kun je zelf gemakkelijk maken door de bovenkant van een petfles af te snijden en deze op de kop terug te plaatsen waardoor je een soort trechter krijgt. Stop zoetigheid in de fles zoals bijvoorbeeld jam of limonade. De wespen kruipen erin en kunnen niet meer terug en verdrinken in de limonade.

Makkelijker natuurlijk is het om een kant en klare wespenvanger te kopen. Er zijn wespenvangers die geleverd worden met een kant en klare wespenlokstof. Daarnaast kun je ook overwegen om een elektrische wespenval te kopen.  Een dergelijke wespenvanger lokt de wespen met UV-licht en, afhankelijk van het type, in combinatie met een lokstof.