Vliegen in je huis.. Het is een irritant probleem wat door de warme zomers telkens een groter probleem begint te worden. Vliegen zijn irritant, ze zoemen om je hoofd en laten je vaak niet met rust. Daarnaast besmetten ze je voedsel met ziekte bacteriën. De hoogste tijd dus om effectieve maatregelen te nemen om de vliegenoverlast te bestrijden.

 

Vliegenvangers - welke soorten zijn er

Voorkomen is natuurlijk het beste, dat is duidelijk, en dus kun je zoveel mogelijk de deuren en ramen dichthouden, vliegengordijnen installeren en voedselresten opruimen. Maar helemaal voorkomen dat vliegen binnenkomen is lastig en eenmaal binnen wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van af. Maar hoe precies kun je het beste de vliegen vangen? Wat is een effectieve vliegenvanger?

 

In dit Blog gaan we uit van een vliegenvanger die binnen wordt geplaatst.

 

Een bekend middel tegen vliegen is de ouderwetse vliegenstrip met lijm. De vliegen kleven eraan vast en gaan dood. In de lijm zit een lokstof die vliegen aantrekt. Het middel is redelijk effectief maar niet echt fraai om te zien (zeg maar onsmakelijk). Het vervangen is ook geen prettig werkje.  

 

Een beter middel tegen vliegen is een elektrische vliegenvanger die constant aan staat, ook wel een vliegenlamp genoemd. Deze apparaten kun je simpel eenmalig plaatsen en daarna zorgeloos de vliegen vangen. De huisvliegen worden aangetrokken door UV lampen en daarna door hoogspanning gedood of gevangen door een lijmplaat die achter de lampen is geplaatst.

 

De vliegenvanger met hoogspanning

 

Hoe werkt de vliegenvanger?

De vliegenvanger bevat 1 of meerdere UV-lampen en een hoogspannings spiraal die achter de UV-lampen is geplaatst. De vliegen komen af op het licht en worden geëlektrocuteerd zodra ze contact maken met de hoogspannings spiraal. Dode vliegen vallen vervolgens naar beneden in het opvangbakje.

 

Voordelen en nadelen van dit apparaat

Voordelen: Makkelijk in gebruik en relatief weinig onderhoud. Dode vliegenresten moeten met enige regelmaat van het rooster worden verwijderd maar dit is met een kwastje vrij snel te doen.

Nadelen: Als een vlieg het rooster raakt geeft dat over het algemeen een kortstondig geluid. Echter gebeurt het soms dat een grotere vlieg of wesp twee draden van het rooster raakt waardoor deze blijft hangen aan het rooster en langdurig wordt geëlektrocuteerd en verbrand. Dit gaat gepaard met een doorlopend geluid en de nodige rook en lucht.

Bekijk


De vliegenvanger met kleefplaten

 

Hoe werkt de vliegenvanger?

De vliegenvanger bevat net als het type met hoogspanning UV-lampen die voor de aantrekking van de vliegen zorgen. Achter de lampen is een kleefplaat geplaatst die de vliegen vasthouden zodra ze contact maken. Een dergelijke insectenlamp is ideaal voor plaatsing in Horeca-bedrijven in verband met de voorschriften van voedselveiligheid (HACCP)

 

Voordelen en nadelen

Voordelen: Vliegen worden intact gevangen dus geen knetterende geluiden of geurtjes. Geen kans op besmetting van voedsel door weg dwarrelende vliegenresten. Het apparaat behoeft weinig onderhoud

Nadelen: De kleefplaat droogt langzaam uit en moet daarom iedere maand vervangen worden.  


Bekijk


De vliegenvanger met aanzuiging


 

Hoe werkt de vliegenvanger?

Deze vliegenvanger komt wat minder voor dan de twee voorgaande types. Het apparaat werkt ook weer met een UV-lamp om de vliegen te lokken. Daarachter draait een propeller die de vliegen het apparaat binnen zuigt. In het apparaat beland drogen de vliegen uit en komen zo om.   

 

Voordelen en nadelen
Voordelen: Vliegen worden ook bij dit apparaat intact gevangen dus geen knetterende geluiden of geurtjes. Geen kans op besmetting van voedsel door weg dwarrelende vliegenresten.

Nadelen: Het apparaat maakt door de draaiende propeller een zacht zoemend geluid. In een bedrijf zal dit niet als storend worden ervaren maar in huis zal niet iedereen dit prettig vinden. Door de aanzuigende werking wordt ook stof meegenomen dat zich achterin het rooster ophoopt. Daarom moet dit regelmatig stofvrij worden gemaakt om oververhitting van de motor van deze vliegenvanger te voorkomen.

 

Bekijk