Lichaamsgeur bepaalt mede de aantrekking van muggen 

 

Een onderzoek met tweelingen heeft aangetoond dat de aantrekkingskracht van muggen afhankelijk is van genen die de lichaamsgeur bepalen.   

 

Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de London School of Hygiene and Tropical Medice. Aan het experiment deden negentien twee-eiige tweelingen en achttien eeneiige tweelingen mee. Dit waren allemaal vrouwen. De zussen plaatsten elk hun hand aan het einde van een windtunnel in de vorm van een Y. Hier werd lucht doorheen gepompt om hun lichaamsgeur te verspreiden. Vervolgens lieten de onderzoekers zwermen muggen los in de tunnel.
Bij eeneiige tweelingen verdeelden de muggen zich gelijkmatig over de twee uiteinden van de tunnel. Ze hadden blijkbaar geen voorkeur voor de geur van de ene of de andere hand. Bij de twee-eiige tweelingen, die minder genen delen, kozen de muggen vaker voor de ene of de andere hand. In dat geval prikten ze wel liever één van de twee zussen.

De onderzoekers concluderen dat je aantrekkelijkheid voor muggen mogelijk veroorzaakt wordt door geërfde genen die je lichaamsgeur bepalen. In vervolgonderzoek willen ze erachter komen welke genen hierbij precies een rol spelen.

 

Muggen bestrijden

 

"Als we begrijpen wat de genetische oorzaak is van het verschil tussen mensen, kunnen we op maat muggen onder controle houden en nieuwe manieren ontwikkelen om ze te bestrijden", zegt hoofdauteur James Logan.

In een commentaar op deze studie schrijft David Weetman van de Liverpool School of Tropical Medicine dat het een intrigerende ontdekking is. Helemaal overtuigd is hij nog niet. "Muggen worden niet alleen aangetrokken door geur, factoren zoals koolstofdioxide spelen ook een rol".

 

Door: Gezondheidsnet

Bron: Nu.nl