Goed nieuws voor iedereen die bang is voor spinnen. Er is nu een behandeling waarmee je in twee minuten genezen bent. Je komt alleen wel oog in oog met een grote harige vogelspin te staan.

Arachnofobie of spinnenangst is voor veel mensen een serieus probleem. Dankzij een nieuwe behandelmethode van Nederlandse wetenschappers kom je er in één klap vanaf. En belangrijk: de angst keert niet terug. 

Zo werkt het
Hoe het werkt? De combinatie van een pil (bètablokker) en een korte ontmoeting met de achtpotige vogelspin doet wonderen. Allereerst moet de angst flink worden opgeroepen, legt hoogleraar klinische psychologie Merel Kindt van de Universiteit van Amsterdam (UvA) uit aan RTL Nieuws.

Daarna krijgt de behandelde een kleine dosis (40mg) propranolol, een bètablokker die werkt als 'vergeetmiddel'. Kindt: "We gebruiken hiervoor een vuistdikke tarantula. Door steeds dichterbij de spin te komen, wordt het geheugenspoor als het ware opengesteld om geherprogrammeerd te worden. Na de ontmoeting wordt de propranolol toegediend en mag je naar huis."

Er is geen sprake van een pileffect, benadrukt de klinisch psycholoog. Met de confrontatie wordt het geheugen heel precies beïnvloed, alleen het slikken van een pilletje is niet genoeg.

Samen met collega-onderzoeker Marieke Soeter van de UvA vond ze 45 mensen die mee wilden doen met het langdurige onderzoek. Daarbij kregen vijftien mensen deze succesvolle behandeling, vijftien mensen een placebo en vijftien mensen alleen de pil. Er is getest na drie maanden en na een jaar. Daaruit blijkt dat ook op de lange termijn alleen de combinatie van pil en spin werkt. 

De onderzoekers richten nu ook op andere angsten. Zij kijken niet alleen naar de angst voor honden en slangen, maar ook naar hoogtevrees, paniekstoornis en posttraumatische-stressstoornis.

Eén van de mensen die mee hebben gedaan is zo van haar spinnenangst af gekomen. Ze was tot voor kort panisch voor spinnen en durfde sommige ruimtes niet in, voordat haar vader ze eerst had gecontroleerd op spinnen. "Ik was verschrikkelijk bang toen ik de kamer instapte waar de spin in een terrarium zat. De eerste keer moest ik er alleen naartoe lopen en mocht ik weer naar buiten", vertelt ze.

Eenmaal buiten kreeg zij het middel toegediend en mocht ze naar huis. Een week later volgde de tweede ontmoeting. "Ik wist dat ik het eigenlijk eng moest vinden, maar de angst was echt weg."

Bron: RTLNieuws