Wanneer is het spinnenseizoen?

 

Elk jaar weer hetzelfde liedje! Het is eind augustus en ik ben lekker in mijn kruidentuin aan het werk. Ik knip hier en daar een paar dode blaadjes weg en knip wat gedroogd kan worden. Het seizoen is bijna voorbij. Jammer… De sprankeling van mijn tuin van een maand daarvoor is verdwenen. Ik loop met mijn handen vol kruiden naar de tafel en ja hoor… loop ik met mijn hoofd in een spinnenweb... Bah! Ik maak spastische bewegingen, sla om mijn hoofd en ik ben bang dat de spin in mijn haren of nek zit. Ik ril ervan! Gek genoeg vergeet ik elk jaar weer dat ze komen; de spinnen. Ik heb er niet bang voor, maar om steeds in zo’n web te lopen vind ik ronduit smerig. Buiten vind ik ze niet erg, binnen is een ander verhaal. Op zo’n vette zwarte spin in mijn slaapkamer zit ik niet op te wachten. Maar ja, het is weer spinnen tijd… Iedereen is van de wereld en de wereld is nou eenmaal van iedereen. 

 

Nieuwsgierig

Omdat ik nogal nieuwsgierig van aard ben, ben ik op onderzoek uitgegaan. Hoe zit dat nou met die harige beesten. Wanneer komen en wanneer gaan ze weer. Want eerlijk gezegd zie ik ook liever hun hakken dan hun tenen.


Op zoek naar informatie

Als ik op internet zoek vind ik informatie. Wat is google toch geweldig! Waar zouden we zijn zonder. Ik vind informatie op Wikipedia iets bij Willem Wever en een artikel uit de Libelle on line en op spreekbeurten info.nl staat het nodige. 

 

Paartijd in de herfst 

In de herfst is het spinnentijd. Dan paren de spinnen. Een groot feest dus voor die beesten. De vrouwtjes leggen eieren. De dames leggen tussen de 100 en 200 eitjes per keer! Die leggen ze allemaal op het web. Daar maken ze een grote bol van, dat heet een eipakket. Het duurt ongeveer twee maanden voordat het eipakket opengaat. Twee weken voordat het opengaat komen de babyspinnen al uit hun ei, maar nog niet uit het eipakket. Ze zijn dan nog wit en dat betekent dat ze nog geen voedsel nodig hebben. Huh, dat wist ik niet.  
Als na ongeveer twee weken elke babyspin klaar is om uit het eipakket te komen, knagen ze het eipakket open. dat vindt plaats ergens in april. 

 

Nog niet te zien

Als de spinnetjes uit hun eipakket zijn gekropen zijn ze zó klein, dat ze niet opvallen. Eind augustus begin september krijgen we de spinnen te zien. En als we ze niet zien, dan lopen we wel in hun web. Of je fiets zit helemaal vol. hoe dan ook, we weten dat ze er zijn! 

 

Einde spinnentijd

We kunnen beter zeggen het voorlopige einde van de spinnentijd. Ja ,ja ze komen weer terug. Elk jaar weer. 
Aan het einde van de herfst gaan ze vaak dood, maar voordat ze overlijden leggen ze wel eitjes en zorgen ze dat die goed verpakt zitten. In het voorjaar zo rond april kruipen de nieuwe kruisspinnetjes dan weer uit hun spinsel. Kruisspinnen zien dus nooit hun ouders! 


Spinnen binnen spinnen buiten

Dat de spinnen buiten zijn vind ik geen enkel probleem, Gewoon even goed opletten als ik in mijn kruidentuin werk en mijn fiets los maak. Maar zoals ik al eerder schreef, binnen ben ik er niet zo van gediend. Nu heb ik een handige spinnenvanger. Hij heet: Spidercatcher. 
Ik vind het een diervriendelijke manier om spinnen uit mijn huis te krijgen.

 

Spidercatcher

De "SpiderCatcher" spinnenvanger apparaat lijkt een beetje op een papiergrijper maar dan aan het einde een borstel die open en dicht gaat als je handvat indrukt. Je grijpt de spin van de muur, de borstel sluit zich 
om de spin en zo kan je de spin naar buiten zetten. Er is ook een speciale stofzuiger op de markt: De Spinnenvanger-Insectenvanger.  Dat is een vacuüm aangedreven insectenzuiger. Dat apparaat lijkt op een nep zwaard van mijn neefje, maar dan langwerpig en rond. Volgens zeggen vangt hij alle soorten insecten, uiteraard spinnen, vliegen, mieren, muggen etc. 

Ga ik ook aanschaffen. 


Karin van der Waals

http://blog.voetenvrouwkarin.nl/wanneer-is-het-spinnen-seizoen/