IS EEN SPIN ALTIJD ALLEEN OF ZIJN ZE MET Z’N TWEEËN?

 

Geplaatst op 14 september 2017
http://www.karinvanderwaals.nl/is-een-spin-altijd-alleen-of-zijn-ze-met-zn-tweeen/

 

Is een spin altijd alleen, of zijn ze samen? Ik zie er altijd maar één in een web. Heb je geen andere dingen waar jij je mee bezig kunt houden van der Waals, zou je denken. Jawel, ik heb het druk zat, dat is het niet. Maar als ik in de prachtige kruidentuin van Alfred zit te mijmeren en ik zie zo’n schitterend gesponnen web, waar de zon op schijnt, dan vraag ik mij af, zijn jullie nou altijd alleen? Dat zit daar de hele dag in zijn of haar web, en wacht tot het eten zich aanmeldt.

 

Duizenden spinnenwebben
Ik heb vaker zitten mijmeren in tuinen of op mooie plekken en ik heb in mijn hele leven duizenden spinnenwebben gezien. Ik kan er echt uren, beetje overdreven, ik kom uit Amsterdam… naar staren. Hoe zo’n spin muisstil in zijn web zit, of liever gezegd staat. Totaal Zen. Stilte en geduld. Daar kunnen wij als mens nog wat van leren.

 

Relatie
Waarschijnlijk komt die vraag op omdat ik sinds een half jaar een relatie heb. Nu ik met z’n tweeën ben, zie ik de wereld anders. Het is gewoon leuker samen. Ik ben veertien jaar single geweest. Het single zijn was prima, ik was gelukkig, maar ervaar nu hoe fijn het is om te delen, te overleggen en sommige zaken even in een ander daglicht te zien. Ik kon nog wel eens doordraven in mijn eigen hoofd. Nu is er een partner die meedenkt. Een klankbord, zoals dat heet.

 

Het dagelijks leven van de spin
Als ik even terug kom op de spin en dat samen zijn. Weet je… als spin hoef je ook niet zoveel na te denken, het leven van de spin is simpel. Als spin bouw je een web en wacht tot het eten zich aan meldt. Soms komt er een eikel langs die met zijn kop in jouw web loopt of je web wordt stuk gespoten door de waterslang, omdat de tuin weer zo nodig water moet hebben. Dan moet je als spin weer van voor af aan beginnen. Een keer per jaar ga je als spinnenman erop uit om een beetje rond te sexen en als spinnenvrouw wacht je tot de vader van je kinderen je komt opzoeken. Dat was het dan wel zo’n beetje voor het hele jaar.

 

Buiten en binnen
Er is een wijdverspreid verhaal dat spinnen altijd met zijn tweeën zijn. Als je er één te pakken hebt, gaat de gemiddelde persoon zijn hele huis af op zoek naar spin nummer twee. Want zo gaat het broodje aap verhaal: ze zijn altijd met zijn tweeën. Miep en Henk samen hand in hand. Of beter gezegd: poot in poot. Ik heb heel internet afgezocht en kom telkens tot de conclusie dat spinnen solisten zijn. En om het hele verhaal van de twee spinnen omver te werpen: Uit een recent onderzoek is gebleken dat er zich 1500 spinnen in een huis bevinden. 1500 solisten in een hoekje, achter de trap en aan het plafond. Ze zitten overal rustig verscholen.

 

Opruimers
Doodslaan heeft geen enkele zin, je lost daarmee het spinnenprobleem niet op. En ze doen geen kwaad. Ze helpen met opruimen van klein ongedierte. En als je zo’n zwarte joekel in de hoek of boven je bed niet kan verdragen, koop je zo’n spinnenvanger bij Alfred: de Spidercatcher en zet je hem weer buiten. Iedereen blij! 

 

Solisten
Spinnen zijn dus solisten. Alleen wanneer het paartijd is zijn ze even samen. Mannetjes zoeken de vrouwtjes en zodra de paring is geweest, trekt iedereen zich weer terug in zijn eigen web. Dat is waarschijnlijk het hoogtepunt. Het is trouwens voor een mannetje nog niet zo eenvoudig om een vrouwtje te vinden.

De vrouwtjes zitten vaak verstopt achter kasten en in kieren.

S

ymbool van geluk
Als je gelooft in symboliek, is het zelfs oké om spinnen in huis te hebben. In het algemeen staan alle kleine spinnen symbool voor geluk. In Engeland wordt een kleine spin een money spider ofwel geld-spin genoemd. Deze spinnen zijn volgens hen geldmakers. Er wordt zelfs beweerd; dat als je de kleine spinnen dood, dat het ongeluk brengt…

 

Ook in Rome was het dragen van hangers met spinnen heel normaal. Het zou geluk afdwingen in de handel.

In de inheemse Amerikaanse symboliek, worden namaak spinnenwebben boven de wieg van een baby gehangen om nare dromen te vangen en te verdrijven. Dat zijn de zogenaamde dromenvangers of Dream Catchers.

 

Dus… zijn ze nou samen of alleen?

 

Ze zijn alleen, met héél veel! Een keer per jaar een ontmoeting voor de voortplanting en de rest van het jaar: Zen in een hoekje

 

Karin van der Waals