Insectenlamp - werking en types

 

Een insectenlamp of ook wel vliegenlamp genoemd is een elektrisch apparaat dat vliegen aantrekt en vervolgens vernietigd.
 

Hoe werkt een insectenlamp?

Een insectenlamp bestaat uit een deel dat de aantrekking verzorgd en een deel dat de vliegen vangt. De aantrekking gebeurt altijd met UV-lampen maar de vangstmethode kan op verschillende manieren. Zo zijn er elektrische vliegenvangers die werken met een elektrocutie systeem maar ook types die voorzien zijn van een kleefplaat of van een aanzuigsysteem.

Alle apparaten zijn voorzien van een of meerdere UV-lampen (ook wel blauwe lamp genoemd) waarmee de insecten naar het apparaat worden gelokt.

Het UV-licht van de insectenlamp is onzichtbaar voor mensen maar juist voor de insecten door de overeenkomst met daglicht erg aantrekkelijk. Al naar gelang het type apparaat en de mate van vliegenoverlast wordt in combinatie met het licht ook een lokvloeistof gebruikt.

Het licht en de vloeistof lokken de insecten naar het apparaat waar zij vervolgens worden vernietigd. Vliegen bestrijden is op deze wijze zeer effectief gebleken.

 

Types insectenlampen

Eenmaal in insectenlamp worden de insecten gedood en/of gevangen door hoogspanning, een kleefplaat, of een aanzuigsysteem. De elektrocutie werkt erg goed in meeste omstandigheden, maar op plekken waar voedsel wordt bereid wordt de voorkeur gegeven aan een vliegenvanger met een kleefplaat of een insectenval met een aanzuigsystem. Ook op plekken waar brandgevaar op de loer ligt kun je geen hoogspanning gebruiken. Denk hierbij aan een stal met stro. Soms namelijk blijft een groter insect op twee spiralen van het hoogspanningsgedeelte “kleven” waardoor deze in brand vliegt en rook en vonkjes kan veroorzaken.

 

Voor bedrijven binnen de levensmiddelenindustrie is het van extra belang om te zorgen voor een goede oplossing voor ongediertebestrijding zoals uiteengezet in de wetgeving omtrent de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Daar is dus het gebruik van een insectenlamp met een kleefplaat of aanzuigsysteem erg wenselijk.


Welk type insectenlamp moet ik kiezen?

 

Voor thuis

Een kleiner apparaat met minder lichtopbrengst voldoet  prima. Een en ander is echter wel afhankelijk van de locatie. Op de gang en in slaapkamers is een muggenstekker altijd aan te bevelen. Ze zijn dan tevens handig als nachtlampje.

Maar in een gemiddelde huiskamer van 30 to 50m2 is de keuze voor een apparaat van minimaal 12 watt aan UV-licht aan te bevelen. Een breder apparaat met meer lichtopbrengst vangt het meeste de huisvliegen. Een dergelijke insectenvanger kun je bijvoorbeeld bovenop een kast plaatsen en daar eventueel iets voor plaatsen zodat je niet direct in het licht kijkt.  

 

Het meest verkochte apparaat wat wij aanraden is de Insectenlamp HV16

 

Insectenlamp HV16

 

Een iets kleinere optie waarbij meer gefocust wordt op muggen kan ook. Denk dan aan de  Vliegenlamp - Muggenlamp HV18-IP

 

Insectenlamp HV18-IP

 

Dit laatste apparaat is ook geschikt om buiten in de tuin op te hangen.   


Voor kantoor

Een insectenlamp gebruiken op een kantoor? Ook hier is de locatie én de vloeroppervlakte dan maatgevend. In de keuken raden wij altijd een vliegenlamp aan met kleefplaten. Dit voorkomt besmetting van keukenwerkbladen met dode insecten.

 

Insectenlamp voor de keuken

Een prima oplossing is de vliegenlamp Flystopper GB36

 

 

Een krachtig apparaat met een 36 Watt gebogen UV-lamp. De kleefplaat is onderin geplaatst en kan aan de voorzijde heel gemakkelijk worden vervangen.

 

Insectenlamp voor kantoorruimtes

Een fraaie oplossing in de werkruimte van het kantoor is de  Vliegenlamp HV22-S met spaarlamp

 

Insectenlamp HV22-S

 


Voor bedrijfsruimten

Voor grotere bedrijfsruimten en productieruimten zijn de grotere apparaten met hoogspanning en elektrocutie aan te bevelen. Deze insectenlampen hebben weinig onderhoud nodig. Controleer bij veel overlast alleen regelmatig of de spiralen niet helemaal vol vliegen zitten en borstel dit schoon.  
Duurzame apparaten zijn uitgevoerd in rvs. De behuizing en afwerking is daarnaast ook van betere kwaliteit waardoor het apparaat lang mee kan gaan.
Voor grotere ruimtes wordt een apparaat met 40 watt lampen geadviseerd zoals de:

 

Vliegenvanger Insectenlamp Plus 40 RVS

 Professionele insectenlamp

 

Alle insectenlampen voor bedrijfsruimten

 


Voor horeca en grootkeuken

Gebruik in de keukens van horecabedrijven uitsluitend apparaten met kleefplaten en aanzuigsysteem. Geadviseerd wordt een rvs insectenlamp te plaatsen omdat deze makkelijk schoon te houden is en een stuk duurzamer dan de kunststof uitvoeringen.

 

Een veel verkocht apparaat is de Flystopper GB30

 

 

Het voordeel van dit apparaat is de effectiviteit in combinatie met functionaliteit. Achter de lampen is een kleefplaat met een groot vangst oppervlakte geplaatst. Deze plaat wordt er van boven ingeschoven waardoor verwisseling slechts een kwestie van seconden is. De middelste console is draaibaar waardoor lampen ook snel kunnen worden vervangen

Zie voor meer HACCP apparaten: vliegenlamp voor Horeca en grootkeuken

 

Onderhoud van de insectenlamp

De kleefplaten en de UV-lampen van de insectenlamp met kleefplaten zelf zijn makkelijk te vervangen en om de functionaliteit te garanderen moet dit minimaal 1 keer per maand gebeuren omdat de lijm op de plaat langzaam uitdroogt waardoor de effectiviteit verdwijnt.

 

Voor wat betreft de insectenlampen met elektrocutie wordt aangeraden regelamtig de spiralen schoon te borstelen omdat vliegenresten zich daar kunnen ophopen en daar door een spiraal zou kunnen doorbranden.

De UV-lampen gaan over het algemeen 2 seizoenen mee. Daarna is de lichtopbrengst met 30% afgenomen waardoor aantrekking naar de vliegen eveneens verminderd. Tijdige vervanging wordt daarom aangeraden.

 

Plaatsing van de insectenvanger

In het algemeen gelden voor insectenlampen de volgende aanbevelingen voor plaatsing:

Niet achter een tochtstroom

De vliegenval mag niet achter een lucht of tochtstroom worden geplaatst omdat vliegen niet van tocht houden. Ze zullen dan omkeren en niet naar het apparaat zullen worden aangetrokken.

24 uur laten branden

Zet het apparaat altijd dag en nacht aan. Overdag zijn vliegen weliswaar actiever maar daar staat weer tegenover dat er veel meer andere concurrerende factoren zijn waartegen de vliegenlamp moet opboksen. Denk aan de invloed van natuurlijk UV/licht op ramen, of voedsel dat overdag meer in bereik is dan ´s nachts

Plaats het apparaat hoog

Uit diverse proefopstellingen is gebleken dat de beste hoogte zo rond de 2 meter is. Hoger plaatsen heeft geen zin. Ook uit veiligheid is het plaatsen bovenop een kast of iets dergelijks natuurlijk aan te bevelen.

 

Vangstresultaten van de vliegenlampen

Tenslotte de vraag hoeveel zo’n apparaat nou vangt? Dat is lastig te zeggen. Vliegen vangen is afhankelijk van vele factoren. In de zomer zie je vaak dat vliegen gedurende een paar weken erg rusteloos zijn en dan minder goed worden aangetrokken door UV-licht. Dat kan te maken hebben met voortplanting maar de reden is niet erg duidelijk tot op heden.Focus daarom niet op een enkele vlieg die maar niet door het apparaat wordt aangetrokken maar bekijk de vangstresultaten over een periode van minimaal twee weken tot een maand. In het opvangbakje kun je goed zien wat voor soort vliegen de insectenlamp heeft gevangen. Verplaatst eventueel het apparaat als de resultaten niet voldoende zijn.

Insectenlamp

Ben jij op zoek naar een goede insectenlamp om de strijd met die vermaledijde vliegen aan te gaan? Dan raden wij je aan om eens een kijkje te komen nemen bij de producten die we bij Vliegenvangers.nl voor je klaar hebben staan. Wij zijn de specialisten op het gebied van het bestrijden van vliegen en helpen jou ook graag om ervoor te zorgen dat je huis helemaal vliegenvrij is. Belangrijker nog, als je een horecagelegenheid hebt is een goede insectenlamp eigenlijk onmisbaar. Vliegen en andere insecten kunnen ziektes verspreiden en dat is iets wat je absoluut zult willen voorkomen.

Een insectenlamp online kopen

We vinden het heel belangrijk om het voor jou mogelijk te maken om zo eenvoudig en effectief mogelijk de strijd met vliegen aan te gaan. Je zit er niet op te wachten om vliegen in je huis te hebben die je het leven zuur maken. Een insectenlamp is een product dat perfect werkt. Een insectenlamp kopen bij ons is dan ook een goede keuze. De blauwe vliegenlamp is waarschijnlijk wel de meest bekende oplossing. De vliegen worden aangetrokken door het licht, waarna ze worden geelektrocuteerd, aan kleefplaten vast komen te zitten of door een aanzuigmechanisme worden opgeruimd.

Wil jij een insectenlamp online kopen?

Bij Vliegenvangers.nl vind je een ruim assortiment aan prima producten waar je vliegen mee uit je leven kunt laten verdwijnen. Een insectenlamp kopen is iets wat wij je dan ook van harte aanraden. Wil jij hier meer over weten? Neem dan vandaag nog even contact met ons op met al je vragen. We geven je graag advies over de beste insectenlamp. We hebben ook een aantal informatieve blogs op onze website staan, waar je meer in kunt lezen over insectenlampen en onze andere producten. Je leest hier ook over de andere manieren van vliegenbestrijding die wij in onze webshop aanbieden.