Vliegen vangen?

Vliegen vangen - Mijd tocht!


Bij overlast van vliegen is de aanschaf van een vliegenlamp een logische keuze. Kies dan wel een apparaat dat voldoende capaciteit heeft  voor de ruimte of ruimtes waar je overlast ervaart. Anders zul je onbedoeld niet voldoende vliegen vangen.

 

Zorg voor een lamp met voldoende lichtopbrengst


Het UV-lampen en de sterkte van deze lampen in een vliegenvanger bepaalt de effectiviteit van het apparaat. Een apparaat bijvoorbeeld met 2 lampen van 15 watt is in de regel geschikt voor een ruimte van zo’n 80 tot 100 m2.
Hoe groter het oppervlak dat insectenvrij gehouden dient te worden hoe meer vallen per ruimte dienen te worden geplaatst.

 

Plaats het apparaat op rond de 2 meter hoogte


Uit testen is gebleken dat ook rekening gehouden moet worden met het vliegvermogen en de vlieghoogte van de insecten. Hieruit bleek dat de meeste vliegen gevangen worden op een hoogte tussen de 60 cm en 2 meter.  Hoger plaatsen dan 2,5 meter heeft zeker geen zin.
Als algemene richtlijn voor vliegen vangen geldt daarom dat de apparaten het beste geplaatst zouden kunnen worden op een hoogte van ongeveer 2 meter.

 

Leeftijd en geslacht van de vlieg


Andere factoren voor het vangen van vliegen zijn de leeftijd, geslacht en hongerigheid van de vlieg. Jonge vliegen tot 3 dagen oud zijn erg lastig te vangen door de vliegenlamp omdat de aantrekking van het UV-licht bij deze groep een stuk minder bleek te zijn. Vrouwtjes werden ook in meerdere mate gevangen dan mannetjes. Daarnaast kunnen andere overheersende geuren de aantrekking naar de lamp verstoren.

 

Vliegen vangen? Mijd dan tocht


Andere testen wijzen op tochtstromen waar vliegen niet van blijken te houden. Vliegen vangen in de buurt van een airconditioner zal dus niet zo succesvol zijn.
Ook het plaatsen van een apparaat tussen een deur en een raam of in een looppad tussen 2 deuren is daarmee niet aan te raden. De tochtstroom zal vliegen juist afstoten waardoor de vliegenlamp niet effectief zal blijken te zijn.