De latijnse naam voor huisvlieg is Musca domestica wat zoveel betekent als “vlieg van het huis” Het is één van de meest voorkomende en bekende vliegen. Je herkent hem aan zijn relatief grote lichaamslengte en drie strepen. Vliegen verspreiden ziekteverwekkers doordat ze bijvoorbeeld eerst op de poep van dieren zitten en daarna weer landen op je verse gesmeerde boterham. Daarnaast zijn ze natuurlijk super irritant om je heen want ze zijn constant op zoek naar vocht en zout wat ze vinden in lichaamsvocht en lichaamsgeur (zweet vinden ze heerlijk). In de zomer kan zich een ware vliegenplaag voordoen. Hoe voorkom je dat en hoe kun je vliegen bestrijden?  

 

Tip 1 Hang een zak met water op.

 

Dit is een prima preventief middel om te voorkomen dat vliegen je huis in gaan. Je hangt een of meerdere doorzichtige plastic zakjes op welke je voor driekwart vult met water. Vergeet niet de zak goed dicht te binden om lekken te voorkomen.  Hang de zak buiten op bovenin het kozijn bij de deuren en ramen die open staan. Het water in de zak breekt het zonlicht als een prisma. Een vlieg heeft een grote kijkhoek en raakt hierdoor in de war. Hij zal van schrik een andere kant op gaan en dus zal een vliegenplaag jou bespaart blijven.

 

 

Tip 2 Gebruik anti-vliegen kruiden


Er zijn diverse kruiden waar vliegen een afkeer van hebben. Denk aan basilicum, laurier, lavendel, kamfer, rozemarijn, tijm en munt. Je kunt er zakjes van maken en deze overal neerleggen.

Maar je kunt deze plantjes ook in de keuken zetten zodat je én vliegen verjaagt én verse kruiden hebt om mee te koken.

 

Tip 3 Maak zelf een vliegenval

 

Je kunt op een heel eenvoudige manier zelf een vliegenval maken:

 

- Pak een plastic fles en knip de bovenzijde eraf
- Keer het bovenstuk om en plaats dat weer in de fles.
- Plak het bovenstuk met doorzichtige tape vast 
- Vul de fles voor 20% met water
- Voeg 4 eetlepels appelazijn en 1 eetlepel vloeibare zeep, zoals afwasmiddel toe
- Meng het geheel goed door.


Vliegen worden aangetrokken door de geur van de appelazijn. Het afwasmiddel zorgt er voor dat de oppervlaktespanning van de azijn wordt verstoord, waardoor de vliegen verdrinken als ze proberen op het oppervlak te landen.Nu hang je de val op in de buurt op van waar de vliegenplaag het ergst is. Ze kruipen in de fles maar kunnen er daarna niet meer uitkomen.


 

 

Tip 4 Houd voedsel weg 


Vliegen hebben constant voedsel nodig om zich te kunnen voortplanten. Door te zorgen dat dit bij jou niet voorhanden is voorkom je dus vliegenoverlast. 

Maak je huis grondig schoon, ruim voedsel direct op in afgesloten zakken, blikken en kasten. Reinig je keuken na gebruik en maak ook de kieren en hoekjes goed schoon want dat zijn de plekken waar voedselresten zich snel kunnen ophopen. Vergeet ook de keukenmachines en het koffieapparaat niet schoon te maken na gebruik.

 

Tip 5 Vliegenplaag bestrijden: Koop een vliegenlamp


Als deze tips niet voldoende resultaat opleveren, of als je op een andere manier een vliegenplaag wilt voorkomen, is de aanschaf van een vliegenlamp een goede optie. Deze lampen zijn tegenwoordig in alle maten, soorten en prijsklassen verkrijgbaar. Het is echter wel van belang niet zomaar de eerste de beste te kopen maar je eerst even een aantal dingen af te vragen:  Wat voor soort vliegen wil bestrijden en hoe groot is de ruimte waar de vliegenplaag zich voordoet. 

 

 

Zo kies je de juiste vliegenlamp

 

Bepaal waar je de lamp wilt neerzetten, in de keuken, woonkamer of slaapkamer en reken globaal uit hoeveel vierkante meter deze ruimte is. De aantrekking naar de vliegenlamp wordt namelijk bepaald door de hoeveel licht van de lamp (aantal watt). Een lampje van 4 watt zal in een ruimte van 60m2 niet veel bereik hebben. 

 

Hoe vind je het bereik van een vliegenlamp?

 

Ga naar de categorie vliegenlamp en kies een apparaat. Je kunt ook het productfilter gebruiken aan de linkerzijde. Onder het product staat de omschrijving en in het tabblad ernaast staan de specificaties. Daar vind je het bereik.  

Vliegen bestrijden of muggen bestrijden


Naast het bereik is het ook belangrijk om te kijken naar de mate van de overlast. Betreft het huisvliegen of wordt de vliegenplaag juist voornamelijk veroorzaakt door muggen? 

Bij huisvliegen is een wat groter vliegenlamp met hoogspanning zoals de Flystopper HV16 of een vliegenlamp met kleefplaten aan te raden met een wat grotere lichtopbrengst (vanaf 12 watt). Bij muggenoverlast volstaan vaak de kleinere vliegenlampen voor in huis tot 12 wat.

Je kunt ook in diverse ruimtes daarvoor geschikte apparaten plaatsen. Een vliegenplaag is altijd lastiger te bestrijden dan te voorkomen!