Vliegen in huis

Vliegen in huis

 

Vliegen in huis zijn irritant, onsmakelijk en onhygiënisch.  Je wilt rustig de krant lezen of televisie kijken zonder zo'n irritante kwelgeest om je heen. Daarnaast is het onsmakelijk én vies als vliegen op je eten gaan zitten, ze kunnen zo gemakkelijk ziektes overbrengen..
Belangrijk daarom om deuren zoveel mogelijk gesloten te houden of als dat niet wenselijk is, een vliegengordijn op te hangen. Dit kan vliegen in je huis voorkomen.

 

Vliegen in je huis bestrijden

Toch vliegen in huis? Gelukkig zijn er dan genoeg oplossing om je tegen de vliegenoverlast te beschermen.
Vliegen in je huis kun je bestrijden met o.a. vliegenmeppers, anti-vliegen strips, vliegensprays of met wellicht de betere oplossing: de elektrische vliegenlamp.
Hieronder vind je diverse categorieën met geschikte producten om vliegen in elk huis te bestrijden.

 


Vliegenmeppers tegen vliegen in huis

De meest bekende oplossing tegen vliegen in huis is de hand vliegenmepper; een goedkope en doeltreffende oplossing. Nadeel is dat je toch wel over een bepaalde handigheid c.q. snelheid moet beschikken en dat is niet voor iedereen weggelegd. In dat geval is de elektrische vliegenmepper een betere oplossing. Deze ziet eruit als een soort tennisracket met een elektrische bespanning welke d.m.v. een knopje wordt geactiveerd en onder de stroom gezet. Door simpel de bespanning in de buurt van de vlieg te houden heb je al de meeste kans dat deze er tegenaan vliegt. De apparaten zijn niet gevaarlijk maar het aanraken van de bespanning terwijl deze onder stroom staat is geen prettige ervaring en wordt niet aangeraden.

 

Plakstrips tegen vliegen in huis

Geen zin om zelf achter de vliegen aan te hollen met een mepper? Dan is de vliegenstrip met lijm wellicht iets voor jou. We kennen allemaal natuurlijk de ouderwetse vliegenstrips die uit een klein rolletje worden getrokken en aan het plafond worden opgehangen. De lijm bevat een feromoon (geurstof) die de vliegen in huis lokt.  Daarnaast zijn er ook de modernere strips die klant en klaar uit de verpakking worden gehaald en d.m.v. een aangebracht haakje overal kunnen worden opgehangen. Ook de raamvliegenstrips zijn populair en erg effectief. Deze worden op het raam geplakt en vangen de vliegen in huis die op het raam lopen. De strips zijn overigens makkelijk weer te verwijderen als ze vol zijn.

 

Vliegenval voor huisvliegen

Soms heb je last van cluster-vliegen in je huis.  Die kun je het beste vangen met een speciale val die in een hoek van je ramen plaatst. Vliegen in huis gaan vaak naar de ramen omdat ze aangetrokken worden door het natuurlijke UV-licht van de zon.  De val bevat geen lokstof maar vangt de vliegen op een natuurlijke manier. Vliegen hebben namelijk de neiging om naar een hoek te lopen zodra ze op een ruit zitten. Ze komen dan automatisch de val tegen. Er zijn ook andere vliegenvallen maar deze bevatten een geurstof die ook voor mensen te ruiken is en dat is geen prettige lucht. Deze producten vind je daarom in de categorie vliegen bestrijden in de tuin.

 

Vliegen in je huis bestrijden met Vliegenspray

Vergif is niet echt aan te bevelen tegen vliegen in huis maar soms als er sprake is van een vliegenplaag die snel geëlimineerd moet worden kan het niet anders. deze middelen verstoren vaak het zenuwstelsel van de vliegen waardoor ze worden gedood. In dat geval dienen alle deuren en ramen goed gesloten te worden zodat de ruimte goed behandeld kan worden. In de regel kan na 10 minuten alles al weer geventileerd worden. Vliegen in huis hebben met dit soort middelen geen kans.

 

Vliegenlampen - Effectief tegen huisvliegen

Een duurzame oplossing tegen vliegen in huis is de vliegenlamp. Dit is een elektrische apparaat met één of meerdere UV-lampen (blauwe lampen). Het apparaat trekt huis vliegen, muggen, motjes, wespen en fruitvliegjes aan en doodt ze door middel van een elektrische schok. De apparaten staan dag en nacht aan zodat je er weinig omkijken naar hebt. Alhoewel je deze insectenlampen vroeger voornamelijk in horecabedrijven, slagerijen en bakkerijen zag worden ze tegenwoordig ook massaal aangeschaft door particulieren.  Door de hetere zomers zien we een toename van vliegen wat verklaart dat vliegenlampen in telkens meer huishoudens worden geplaatst.

 

Welke vliegenlamp is het beste tegen vliegen in huis

Vliegenlampen heb je in vele soorten en maten. Van vliegenstekker tot geavanceerde apparaten van een meter breed. Deze laatste zal je niet snel in je huis plaatsen natuurlijk maar een vrij klein apparaat is ook niet aan te bevelen. De kleinere apparaten met lampjes tot 10 wat zijn meer geschikt om mugjes te doden, vliegen in huis komen er minder snel op af. Aangeraden wordt om een apparaat van te kopen met 2 lampjes van minimaal 6 watt, maar liever nog 2 x 8 wat zoals de Flystopper HV16. De toegankelijkheid van het apparaat speelt ook mee alsmede de locatie. Vliegen in huis mijden tocht dus plaats het vliegenapparaat het liefst op een wat donker plek op zo’n 2 meter hoogte. Een standaard elektrische vliegenlamp is voorzien van een hoogspanningsrooster waardoor de vliegen worden gedood. Er zit rondom een beschermrek maar uit veiligheidsoverweging plaats je het apparaat hoog buiten bereik van kinderen en dieren. Uit testopstellingen is overigens ook gebleken dat de meeste vliegen op een hoogte van ongeveer 2 meter werden gevangen.